Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blbci

_blbci_mix-fin.pngBlbec? Co je vlastně blbec? Kdo to je? Nenazývám některé blbce nesprávně? Mám poslední dobou trochu zmatek v hlavě. A nejsem snad pro to také blbec? Nevím. Ale, jak známe, neznalost neomlouvá.

Naše wikipedie je dost mimo – přesměrovala mě rovnou na idiota. To trochu přehání.  Wikipedie ze světa se ujišťuje, zda nemyslím blues. To je také pěkně vedle, ale má aspoň slušnost, že se zeptá. Určitě to není cizí slovo. Nejbližší cizí slovo je blazeovaný, jak mě poučil slovník. I když řada blazeovaných, jsou pěkní blbci. Bratrský elektronický lexikón slovenského jazyka – klasifikuje jako obyčejnou nadávku ve významu „hlupák“, „truľo“ a „idiot“. To mi přijde férovější.

Ve slovníku současné češtiny rozebrali více slovo blb - 1. Duševně méněcenný člověk, 2.  Velký hlupák. Slovo blbec už vzali trochu hopem. To by nemělo snad nikomu vadit. Možná jen velkému blbci. Ještě jsem o žádném miminku neslyšel, že je blbec. Snad jen, že řve jak blbec, ale to pochází nejspíš od blbce, takže to neplatí. Z toho plyne, že se blbcem člověk prostě stane.

Ale napořád?

Zloděj je také nazýván zlodějem, i když zrovna nekrade (ať už nemá čas nebo tak něco). Pořád je zloděj, protože v minulosti kradl.

Ale jak je to s blbcem? Je někdo blbcem, když udělal blbost v minulosti, napořád? Nebo se to nějak smaže?

Kolik já viděl blbců na silnici, jak udělali nějakou blbost… A dokonce jsem přistihl i sebe, jak dělám blbost. Prostě mi něco nedošlo a už to bylo. Byl jsem blbec. Ale teď už nejsem. Ne. Jistěže ne.

Zloděj může být napravený. Prostě přestal krást a je z něj bývalý zloděj nebo po řadě záslužných činů už nikdo jeho zločiny nebude jen tak vytahovat. Ledaže by šel do politiky. Tam musejí jít jen čistí. Což znamená  - všichni, na které se nic neví nebo na které se to nesmí říkat. Ale to je jiná písnička. Přece se bavíme o blbcích.

Když časem vyprchají moje blbosti, udělám řadu chvályhodných počinů a bráním se blbostem zuby nehty, přestanu být blbcem. Je to tak?

Když jsem si dělal průzkum, tak každý člověk zná několik blbců. To mě nepřekvapilo, také jich pár znám, ale ty skryté důsledky! Z toho by mohlo plynout, že když v průměru na jednoho člověka připadají tři blbci, že je blbců třikrát více než normálních lidí. Bratru kolem 18 000 000 000 blbců, když to zaokrouhlím. To je mazec.

A jak to, že s tím nikdo nic nedělá? No, co se divíte, když jich je tolik. Mají všude většinu.

Ale kdyby byla většina jen dočasných blbců, bývalých blbců a polepšených blbců, tak bychom to mohli přežít. I ty opravdové, trvalé neskutečně hodně velmi strašně moc hrozné blbce!