Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stávka učitelů

stavka_mix_upraveno.pngRozhodně je potřeba dobré učitele více zaplatit. Ale na druhou stranu jsou potřeba i ti špatní učitelé! Jak jinak se děti mají připravit na život? Když je učitel nespravedlivě potrestá za něco, co neudělaly, tak snáze pochopí, že svět není spravedlivý. Dětem brzy dojde, že u některých učitelů si šplhouni vedou dobře, i když to jsou pěkní hajzlíci, kteří toho samého učitele, kterému lezou do zadku, za jeho zády pomlouvají. A na druhou stranu poznají férové učitele, kteří měří všem stejně.

Poznají, že silné osobnosti se klidně omluví, když jim něco nevyjde a slaboši vše maskují nebo svalí vinu na děti a potrestají je. Díky tomu jako dospělí snadněji snášíme šéfy, kteří nikdy nepřiznají chybu a vinu vždycky na někoho hodí.

Je skvělé, že už na škole mohou děti poznat, že mohou šetřit jako dospělí spoustu energie tím, že si druhé zaškatulkují, jako někteří učitelé. Trojkař, průměr. To je jedničkář. A když neumí, tak je chudák indisponován, to je jasné. A hle tady čtyřkař. Ten když napíše písemku na jedničku, tak je to podezřelé a je potřeba ho přezkoušet. Hezky u tabule a podusit ho, aby se ukázalo, že buď švindloval, nebo to byla náhoda. A takové náhody není radno podporovat. Díky škatulkování budou mít děti život jednoduchý. Jen možná riskují, že si je ostatní zaškatulkují do kategorie „blbec“.

Je důležité, že se děti mohou seznámit s učiteli, které učení nebaví nebo nebyli ochotni se naučit, jak učit. Naučit se přežít nudný půlhodinový monolog je skvělá průprava na nejrůznější porady. Děti se naučí, že mohou dělat spoustu věcí, kreslit si kytičky na okraj sešitu (třeba i celou zahradu, když na to přijde), dělat si úkoly na další hodinu, povídat si s kamarády a někdy dokonce i zkusit najít něco smysluplného ve výkladu. O to více si pak budou vážit těch, co dovedou zaujmout a odnesou si cenné zkušenosti do života.

Přínosné je i zažít učitele, který zahlcuje žáky nesmyslnými detaily a bazíruje na každé kravině. Děti se tak připraví na šéfy sadisty, kteří nepochopili rozdíl mezi kvalitou a kvantitou nebo kteří nutí lidi k přesčasům, kvůli nesmyslům. Díky tomu mohou děti ocenit učitele, kteří jim dávají prostor a posilují jejich odpovědnost.

Rozhodně je dobře, že jsou na školách špatní učitelé. A to nejen kvůli tomu, co už jsem zmínil. Představte si, že nahradíte všechny špatné učitele dobrými. Co se stane s těmi průměrnými? S těmi, kteří celkem ušli? Spadnou do kategorie špatných učitelů. A někteří bývalí průměrní učitelé se stanou nejhoršími učiteli! A to si snad nezaslouží nebo ano? stavka_drsny-ucitel_sezbrani.png