Jdi na obsah Jdi na menu
 


Matematický příklad

Pmatika-a-park-hlavak-mix.pngracující to nemají lehké. A to nemluvím ani o práci. Stačí jet do práce. Cesta vlakem, celkem ujde. Do Prahy na Hlavák dorazím za 20 minut. Projít se ráno, za svěžího jitra je fajn. Prosívá to tělu i duchu. Jenže když nenaskočíte hned na metro a odvážně se vydáte přes park. A to je hodně troufalé označení, pro skrýš několika tajemství, která sice nevidíte, ale nejde je necítit. Někde jsem četl, že čichání smradů prodlužuje život. Takže neúmyslně někteří přející pomáhají svým spoluobčanům. Proč si neskočí na záchod na nádraží? Zřejmě naivní otázka. Protože dvacka, je dvacka.

Dávám k dobru nápad pro budoucí učitele matematiky. Prý je teď o ně nouze. Pokud chcete děti zaujmout matematikou, dejte jim spočítat něco, s čím se reálně setkávají nebo je to netradiční na rozdíl od neskutečně nudných příkladů ve většině učebnic matiky. Takže: Pokud byste byli z blízkého okolí, můžete vzít děti do parku před Hlavní nádraží a přímo spočítat, kolik obyvatel parku zde bydlí. Pokud máte na škole školníka, vemte ho pro jistotu jako ochranku s sebou. Pokud je silný, děti ochrání, pokud ne, odláká pozornost. Důležitá je instruktáž. Spící se počítají snadno, ale na probuzené si dejte bacha, ty sčítejte z větší dálky. Tenhle početní úkon zvládnou i menší děti.

Pokud máte již děti z druhého stupně základky, můžete je naučit základy statistiky. Kolik jich tam je? Každý řekne své číslo, vše se sečte a vydělí počtem dětí. Nezapomeňte si je přepočítat při odchodu z parku, aby vám to nerozhodilo výpočty. Pokud byste měli třídu, která právě probírá vylučování člověka, máte skvělou příležitost propojit biologii s matematikou. Kolik ho.en je parku a jakou mají celkovou hmotnost? Tento příklad raději počítejte jen ve třídě. Počet obyvatel parku máte spočítaný z dřívějška. Nebo si prostě vyberte nějaké snadnější číslo, třeba 20. Ať se to dobře počítá. Předpokládejme, že se vyprazdňují jednou za dva dny. Jen polovina z nich jde na veřejné WC, zatímco druhá polovina využívá temná místa v parku. Pokud děti počítají správně, doberou se k počtu 10 čerstvých hromádek (mohou být i blízko sebe, když je to pěkně skryté místo, ale to v matematice neřešíme) a celkové hmotnosti 3 kg. Lépe se to odhaduje těm dětem, které mají domácí mazlíčky a chodí je venčit.

Pokud budete mít středoškoláky, rozšiřte jim příklad. Kolik bude v parku ho.en, když doba rozkladu je v průměru jeden měsíc a v průměru každý den přibude 5 hromádek. Studenti by se měli dopočítat k číslu 75 průměrných hromádek a tedy o váze 22,5 kg. A pro maturanty ještě něco náročnějšího. Kolik alkoholu nebo cigaret si mohou obyvatelé parku koupit za ušetřené dvacetikoruny za měsíc? Jasně za tři stovky. To jsou bratru dvě flašky tvrdého a dvě krabky cigaret. Ale to bylo jen na zahřátí. A teď otázka maturitní. O kolik více peněz získá stát na daních u skupiny spořivých obyvatel parku? Vycházejme z daně za jednu cigaretu je to nejméně 2,37 Kč a pro etanol je to daň 285 Kč za litr.

Ať žije matematika!

P.S. A mráz, co skryje hromady tajemství před naším nosem.