Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roboti na poště

roboti_3obr_pro-roboti-na-poste.pngNáhodný dialog z poštovní fronty...

To jsou věci, roboti na poště. Slyšel jste to? Taková šílenost.

Ale vůbec ne.  Jen uvažujte ekonomicky. Robot se neunaví. Nevadí mu, že si lidi stěžují na velké fronty. Může dělat od rána do večera. A navíc bude všechno vědět. I to kde je který balík a přinese vám ho hned. A ne po deseti minutách.

Tak to chudáci pošťáci, to jich spousta přijde o práci.

Modernizuje se všude a navíc některé věci stejně nedělají rádi. Třeba nabízení účtů nebo pojistek.

To je fakt, to si oddechnou. Robot bude milý, šikovně se zeptá, odborně všechno vysvětlí a s úsměvem to prodá. A když splní plán mezi nejlepšími, tak pojede zájezd do ciziny pro ty nejlepší prodejce.

To je výborný nápad. Jen jestli dostane robot cestovní pas.

Když se chce, všechno jde. A navíc, když načerpá takové zkušenosti, může dělat i školitele a kouče. Bude učit nováčky prodávat. Motivovat je, aby se snažili, že také mohou jet, jako on, na zahraniční výlet.

Mohli by dělat roboti i práci vedoucích? To je asi obtížnější.

Ale prosím vás, co vás nemá. Když už dnes umělá inteligence radí investičním fondům jak investovat, a umí to líp, než emocemi ovlivňovaní lidé, tak co by to nešlo na poště. Robot vedoucí naplánuje směny během vteřiny a jakoukoliv změnu bleskurychle vyhodnotí, aby byl provoz na poště plynulý.

Ale co úkoly, kde je potřeba trochu toho fištrónu?

Ale kdeže, hromadu úkolů od nadřízených zvládne mnohem rychleji, administrativu sfoukne jako nic a zbyde mu více času na práci s lidmi.

Už si to představuju. Vedoucí, který je v pohodě, že není se vším ve skluzu, není podrážděný, nevozí se po lidech a ti jsou v pohodě. A s plněním plánu prodeje všech těch bankovních sarapatiček pomůže robot pošťák.

Ano. Přesně tak. A nadřízení vedoucích, budou v pohodě. I když, možná, by je také mohli vyměnit za roboty.

Myslíte? A víte, že by to šlo?  Zvládli by uřídit mnohem větší počet pošt. Když to bude robot tak dobrý jako AlfaZero, který během pár dní učení se šachům zdolal nejlepší šachový program na světě, tak zvládne klidně všechny pošty.

Tak to je něco! Tím odpadne hodně manažerských pozic. Chudáci manažeři.

Mno, možná, že oddělenou logistiku, doručování balíků, by mohl řídit ještě druhý robot, abyste neřekl. A těm logicky už musí někdo šéfovat. A to už nemusí být robot. A v představenstvu také nemusí být roboti.

Ale jeden by tam snad mohl být, ne? Aspoň jako zástupce ostatních robotů.

To je fakt. To by měl.

Tak to není ani taková šílenost, jak jsem se bál. Už se na to vlastně i těším!